Ferie og lejligheder

Stort udvalg af fyrværkeri

Fyrværkeri er en eksplosiv form for pyroteknik, der længe har været brugt til at fejre særlige lejligheder, mindes vigtige begivenheder og simpelthen til at underholde. Det har eksisteret siden mindst det 7. århundrede, og der er optegnelser om kinesiske fyrværkeriværkerier, der blev brugt til festligheder så langt tilbage som til den tid. De affyres op mod himlen og skaber et blændende lys- og lydbillede, der kan ses og høres på lang afstand. Gå til link og se det store udvalg.

Videnskaben bag fyrværkeri er fascinerende. De høje brag kommer fra krudt eller sortkrudt, som udløser lysglimt, der er kraftigere end solen, når det eksploderer. Farverne skabes ved at tilsætte tungmetaller som kobber, barium, strontium og kalium til sammensætningen for at frembringe karakteristiske nuancer som rød, blå, grøn og lilla. Fyrværkeri indeholder også stjerner, som er de dele, der efterlader spor af gnister bag sig, når de eksploderer i luften. Endelig antændes disse sprængstoffer af lunter, som sender dem op mod himlen i forskellige former som krysantemum, palmer eller stjerneskud!

Forskellige kulturer har også deres egne unikke traditioner i forbindelse med fyrværkeri. I Japan afholder man en festival, Hanabi Taikai, hvor hold konkurrerer om at affyre pyrotekniske kreationer i indviklede mønstre og former over flere dage. I Indien oplyser man på Diwali hele byer med kunstfærdigt designede “rangoli”-mønstre lavet af fyrværkeri, som alle kan beundre! I Kina er der i mellemtiden dragedansparader med dansere, der er omgivet af levende gnister fra tusindvis af fyrværkeri under traditionelle festivaler som f.eks. månenytåret eller Qingming-festivalen – disse shows kan vare i timevis! 

Men hvad med sikkerheden, når det gælder om at nyde fyrværkeri? Det er vigtigt altid at udvise forsigtighed, når man affyrer pyroteknisk udstyr for at undgå skader eller skader. Affyr aldrig fyrværkeri indendørs eller i nærheden af brændbare materialer (som f.eks. træer), ret det aldrig mod mennesker eller dyr, og sørg altid for, at nogen holder øje med eventuelle vildfarne gnister! Det er også vigtigt, at du heller ikke overanstrenger dig med dem – brug kun små mængder ad gangen, og bland aldrig forskellige typer sammen. Når du har taget alle disse forholdsregler, kan du dog være sikker på, at din udstilling bliver intet mindre end spektakulær – husk blot: overlad det store til de professionelle!

Vis mere

Relaterede nyheder